Wij zoeken enthousiaste informatrices om ons team te komen versterken. Bekijk hier de vacatures

Veelgestelde vragen

Hieronder hebben we de meest gestelde vragen en antwoorden over Moeders voor Moeders en over deelname voor je op een rijtje gezet. Staat jouw vraag er niet tussen? Aarzel dan niet deze te stellen via het contactformulier of bel 088 – 278 0000. 

Vragen over Moeders voor Moeders
Wat is Moeders voor Moeders?

Moeders voor Moeders is onderdeel van het farmaceutische bedrijf Aspen API in Oss en zamelt urine in van pril zwangere vrouwen. Uit deze urine haalt Aspen API het hCG-hormoon, dat wordt geleverd aan fabrikanten van vruchtbaarheidsmedicijnen voor mensen.

Wat is hCG?

hCG, oftewel humaan Chorion Gonadotrofine, is een hormoon dat tijdens de vroege zwangerschap door de placenta (moederkoek) wordt geproduceerd. Het is belangrijk voor het in stand houden van de zwangerschap en is een belangrijk onderdeel in vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IUI en IVF.

Waarom is hCG belangrijk voor vruchtbaarheidsbehandelingen?

hCG stimuleert de eierstokken om eicellen vrij te geven (de eisprong). Ook zorgt het ervoor dat een bevruchte eicel zich kan nestelen in de baarmoeder en dat het embryo goed kan groeien.

Hoe wordt hCG uit mijn urine gehaald?

hCG wordt uit de ingezamelde urine gehaald in een gespecialiseerde fabriek van Aspen API in Boxtel. Dit uitgebreide proces duurt 6 tot 9 maanden en omvat meerdere zuiverings- en analysestappen. De urine wordt eerst geconcentreerd en gefilterd om onzuiverheden te verwijderen. Het geconcentreerde urine-extract wordt verder verwerkt om hCG te isoleren.

Waarom is urine nodig als hCG ook synthetisch kan worden gemaakt?

Er zijn zowel medicijnen met natuurlijk (urinair) hCG als met synthetisch hCG. Urinair hCG komt van nature in het lichaam voor. Synthetisch hCG wordt in het lab gemaakt. Beide soorten hebben dezelfde biologische structuur en hebben in principe dezelfde werking. Toch reageren bepaalde patiënten in de praktijk beter op de ene vorm dan op de andere. Ook hebben patiënten vaak een voorkeur voor één soort. Het hebben van de twee varianten biedt dus meer mogelijkheden voor succesvolle behandelingen en biedt zowel artsen als patiënten keuzevrijheid.

Welke medicijnen worden gemaakt van het hCG uit mijn urine?

Aspen API levert het hCG uit de urine die we inzamelen aan farmaceutische bedrijven die er medicijnen voor mensen van maken. Volgens de Geneesmiddelenwet mag er geen reclame worden gemaakt voor specifieke medicijnen. Daarom mogen we de namen van deze medicijnen niet noemen.

Is er in Nederland een medicijn beschikbaar waar jullie hCG in zit?

Ja, in Nederland is er een vruchtbaarheidsmedicijn beschikbaar dat gemaakt is met het hCG uit de urine van Moeders voor Moeders. Vraag je arts of apotheek voor meer informatie.

Verkopen jullie urine aan andere bedrijven?

Nee, alle ingezamelde urine wordt naar de fabriek van Aspen API in Boxtel gebracht om hCG uit te winnen. De resturine (zo noemen we de urine die overblijft nadat we het hCG eruit gewonnen hebben) wordt biologisch gereinigd en naar het riool afgevoerd.

Worden er andere stoffen uit de urine gehaald?

Nee, alleen het hCG-hormoon wordt uit de urine gehaald. De resturine (zo noemen we de urine die overblijft nadat we het hCG eruit gewonnen hebben) wordt daarna biologisch gereinigd.

Is Moeders voor Moeders een non-profitorganisatie?

Nee, we zijn geen non-profitorganisatie of goede doelen organisatie (ANBI). Moeders voor Moeders is onderdeel van het farmaceutische bedrijf Aspen API, een commerciële onderneming.

Verdient Moeders voor Moeders aan de urine?

Aspen API, waar wij onderdeel van zijn, is een commercieel bedrijf dat verdient aan de verkoop van het hCG uit de urine die wij inzamelen. Deze inkomsten zijn onder meer nodig om de hoge kosten van inzameling en verwerking te dekken en om te kunnen blijven investeren in onderzoek en ontwikkeling.

Wordt jullie hCG ook voor de veterinaire industrie gebruikt?

Nee, Moeders voor Moeders zamelt uitsluitend urine in ten behoeve van humane vruchtbaarheidsmedicijnen. Het hCG-hormoon dat door Aspen API uit de urine van zwangere vrouwen wordt gehaald wordt niet gebruikt voor de veterinaire industrie. In het verleden, tot 1985, werd het hCG hormoon wel gebruikt voor de veterinaire industrie, en we vermoeden dan ook dat artikelen in de media hierop gebaseerd zijn. Daarnaast is in het verleden ook urine ingezameld in Brazilië waarvan een deel voor de veterinaire industrie gebruikt werd. Deze inzameling stond volledig los van Moeders voor Moeders en is in 2010 gestopt. De toepassing van de veterinaire industrie behoort daarmee definitief tot het verleden. Wij garanderen dan ook dat de urine die Moeders voor Moeders inzamelt uitsluitend gebruikt wordt voor de productie van medicijnen ten behoeve van humane vruchtbaarheidsbehandelingen.

Wordt jullie hCG-hormoon gebruikt als afslankmiddel?

Nee, het hCG-hormoon dat door Aspen API uit de urine van zwangere vrouwen wordt gehaald is niet bestemd als afslankmiddel maar uitsluitend bedoeld ten behoeve van humane vruchtbaarheidsmedicijnen. Wanneer het hCG hormoon wel als afslankmiddel of voor andere doeleinden dan voor vruchtbaarheidsbehandelingen wordt voorgeschreven, spreken we van het oneigenlijk gebruik van een medicijn. Uiteraard staan wij hier als Moeders voor Moeders niet achter en vinden wij deze toepassingen verwerpelijk. Afslanken is geen indicatie voor de toediening van het hCG hormoon. Er is overigens ook geen medisch wetenschappelijk bewijs beschikbaar dat aantoont dat het hCG hormoon als afslankmiddel werkzaam is.

Hoeveel wensmoeders help ik door mee te doen?

Het is niet mogelijk om de waarde van de ingezamelde urine uit te drukken in het aantal zwangerschappen na een vruchtbaarheidstraject, omdat vruchtbaarheidsbehandelingen uit meerdere hormonen bestaan en omdat wij geen zicht hebben op de resultaten van vruchtbaarheidsbehandelingen.

Vragen over deelname
Hoe kan ik me aanmelden voor Moeders voor Moeders?

Aanmelden kan via:

- Het inschrijfformulier op de website.

- Het telefoonnummer 088 - 278 00 00.

- De Moeders voor Moeders app, te downloaden via Google Play en in de Apple Store.

Een informatrice neemt binnen enkele dagen na je aanmelding telefonisch contact met je op.

Wanneer kan ik me aanmelden en hoe lang kan ik deelnemen?

Je kunt deelnemen van week 6 t/m 16 van je zwangerschap. Aanmelden kan vanaf het begin van je zwangerschap tot t/m week 11.

Hoe weet ik of ik lang genoeg zwanger ben?

Je moet tussen de 6 en 16 weken zwanger zijn. Een informatrice helpt je om dit te bepalen. Bijvoorbeeld aan de hand van je ovulatiecyclus en laatste menstruatie of op basis van een zwangerschapstest die je gedaan hebt.

Wat als ik ziek word tijdens mijn deelname?

Als je ziek wordt tijdens je deelname, neem dan contact op met ons om te bespreken of je kunt doorgaan.

Kan ik meedoen als ik medicijnen gebruik?

Ja, dat kan.

Waarom duurt deelname maar tot de 16e week?

Na de 16e week van je zwangerschap neemt het hCG-gehalte in je urine af en is het minder bruikbaar voor medicijnproductie.

Kan ik altijd meedoen?

Niet altijd. Tijdens het intakegesprek bespreekt de informatrice de deelnamevoorwaarden met jou. Als je niet aan alle voorwaarden voldoet, kun je helaas niet meedoen.

Hoe werkt deelname?

Je ontvangt alle materialen om je urine op te vangen en te bewaren. Je vangt dagelijks je urine op in een opvangkannetje en giet deze over in een blauwe fles met conserveringsmiddel. Voor elke opvangdag gebruik je een nieuwe fles. Deze flessen verzamel je in een kratje. Een chauffeur haalt het kratje wekelijks op. Hiervoor hoef je niet thuis te blijven.

Meer informatie over hoe deelname in zijn werk gaat lees je hier.

Krijg ik een vergoeding voor deelname?

Nee, Moeders voor Moeders stelt geen financiële vergoeding beschikbaar aan de vrouwen die urine doneren, maar kiest ervoor om deelneemsters te bedanken met attenties. Aan het begin van je deelname krijg je een cadeautje voor je kleintje en een tijdschrift over zwangerschap. De reden hiervoor is tweeledig.

De eerste reden is dat wij de richtlijnen van de Wereld Gezondheidsraad (WHO) en de Europese Unie volgen die als uitgangspunt hebben dat er niet voor lichaamsmateriaal betaald wordt.

De tweede reden dat wij geen financiële vergoeding hanteren voor de donatie van urine heeft te maken met de veiligheid van de geneesmiddelen die er uiteindelijk van gemaakt worden. Aan het maken van geneesmiddelen, en de grondstoffen daarvoor, worden strenge eisen gesteld. De veiligheid van het product staat altijd voorop. Uit de urine die Moeders voor Moeders inzamelt wordt het hCG-hormoon gewonnen, wat de grondstof is voor vruchtbaarheidsmedicijnen. Grip op de veiligheid van de grondstof start bij de deelneemster. Om urine te mogen doneren voor de productie van de grondstof voor medicijnen hanteren wij een aantal deelnamevoorwaarden en het correct volgen hiervan is van groot belang. Als iemand urine zou doneren alleen omdat zij daar geld voor krijgt en dus extrinsiek gemotiveerd wordt, bestaat het risico dat de deelnamevoorwaarden niet nageleefd worden.

Kan ik meedoen als ik (fulltime) werk?

Ja, je kunt meedoen als je werkt. Alle urine die je (thuis) opvangt is welkom. Je hoeft ook niet thuis te zijn voor het ophalen van de flessen.

Kan ik meedoen als ik zwanger ben geworden na een vruchtbaarheidsbehandeling?

Ja, je kunt gewoon deelnemen als je zwanger bent geworden na een vruchtbaarheidsbehandeling.

Kan ik mijn zwangerschap geheimhouden?

Ja, de informatrice kan je helpen met oplossingen om de flessen onopvallend neer te zetten. De chauffeur die de flessen wekelijks omwisselt gaat discreet te werk en de bestelbus waar hij in rijdt heeft geen reclame van Moeders voor Moeders of Aspen Oss.

Haalt Moeders voor Moeders in heel Nederland urine op?

Ja, behalve op de Waddeneilanden wordt er in heel Nederland urine opgehaald.

Kan ik meedoen als ik in het buitenland woon?

Nee, deelname is alleen mogelijk als je in Nederland woont.

Heb je nog vragen?

Bel ons op 088 - 278 00 00 of stel je vraag via het contactformulier op onze website.