Wij zoeken enthousiaste informatrices om ons team te komen versterken. Bekijk hier de vacatures

Wat gebeurt er met mijn urine?

Moeders voor Moeders is onderdeel van Aspen API en is gevestigd in Oss. Jaarlijks vangen duizenden zwangere vrouwen in Nederland gedurende enkele weken hun urine op en doneren dit aan Moeders voor Moeders. Zo zamelen wij jaarlijks ongeveer één miljoen liter urine in waar wij het hCG-hormoon uit winnen.

Wekelijks worden de flessen met urine bij de deelneemsters opgehaald en naar de Aspen fabriek in Boxtel gebracht. Hier wordt het hCG-hormoon uit de urine gewonnen. Dit proces bestaat uit meerdere zuiverings- en analysestappen en duurt maar liefst 6 tot 9 maanden.

Als het hCG volledig gezuiverd en geanalyseerd is, kunnen er vruchtbaarheidsmedicijnen van gemaakt worden. Dat doen wij niet zelf. Wij leveren het gezuiverde hCG aan verschillende internationale farmaceutische bedrijven, die er elk hun eigen vruchtbaarheidsmedicijn voor mensen van maken.

Bekijk hoe het werkt

Aan wie wordt het hCG geleverd?

Volgens de Geneesmiddelenwet mogen wij geen reclame maken voor geneesmiddelen. Daarom kunnen wij de medicijnen waarin ons hCG zit niet bij naam noemen. Vanwege concurrentie informatie kunnen wij de producenten ervan ook niet bij naam noemen. In de contracten tussen Aspen API en haar afnemers is vastgelegd dat het geleverde hCG van Aspen uitsluitend gebruikt mag worden voor het maken van humane vruchtbaarheidsmedicijnen. Alle urine die Moeders voor Moeders inzamelt wordt dus enkel gebruikt voor vruchtbaarheidsbehandelingen bij mensen. Dat wil zeggen:

  1. Behandeling van vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen; het overgrote deel van de medicijnen met ons hCG wordt hiervoor gebruikt.
  2. Behandeling van mannen en jongens met vruchtbaarheidsproblemen; slechts een klein deel van de medicijnen met ons hCG wordt hiervoor gebruikt.
Waar zijn de vruchtbaarheidsmedicijnen verkrijgbaar?

Vruchtbaarheidsmedicijnen met ons hCG zijn in verschillende landen over de hele wereld verkrijgbaar. Ook in Nederland is er een vruchtbaarheidsmedicijn verkrijgbaar dat gemaakt is van het urinair hCG uit de urine inzameling van Moeders voor Moeders.

Oneigenlijk gebruik van hCG

‘Oneigenlijk gebruik’ verwijst naar het gebruik van een medicijn voor doeleinden waarvoor het niet bedoeld of goedgekeurd is, zoals het gebruik van hCG medicijnen bij afslankkuren of door krachtsporters. Helaas kunnen wij als grondstofleverancier niet voorkomen dat hCG-medicijnen voor andere doeleinden worden gebruikt dan waar ze voor geregistreerd zijn. Hier staan wij vanzelfsprekend niet achter en betreuren het zeer dat dit gebeurt.

hCG in de veterinaire industrie

Tot 1985 werd een klein gedeelte van het hCG, dat de voorganger van Aspen API destijds produceerde, gebruikt in de veterinaire industrie. Sindsdien worden van het hCG uit de urine die Moeders voor Moeders inzamelt enkel vruchtbaarheidsmedicijnen voor mensen gemaakt. Het hCG dat in de veterinaire industrie wordt gebruikt is afkomstig uit andere inzamelingsprogramma’s in de wereld en heeft niks met Moeders voor Moeders te maken.

Wat is het verschil tussen urinair en synthetisch hCG?

De urine van (pril) zwangere vrouwen is de enige bruikbare bron van het natuurlijke hCG-hormoon. Naast dit natuurlijke hCG (ook wel urinair hCG genoemd) bestaat er ook synthetisch hCG, dat wordt gemaakt in een laboratorium. Al jarenlang worden er zowel vruchtbaarheidsmedicijnen met urinair als met synthetisch hCG gemaakt. Artsen gebruiken beide varianten tijdens vruchtbaarheidsbehandelingen.

Omdat vrouwen anders kunnen reageren op verschillende medicijnen, is het belangrijk dat artsen tijdens een vruchtbaarheidsbehandeling de keuze hebben uit urinair en synthetisch hCG. Ook hebben patiënten zelf vaak een voorkeur voor een bepaalde variant hCG.

Om in de grote vraag naar vruchtbaarheidsmedicijnen te kunnen voorzien én om de keuzevrijheid van zowel artsen als patiënten te kunnen garanderen, is het van belang om de urine van pril zwangere vrouwen te blijven inzamelen. Urine is immers de enige bron van urinair hCG.

Heb je nog vragen over de informatie hierboven? Bezoek dan de pagina veelgestelde vragen op onze website. Staat je vraag hier niet bij of heb je liever persoonlijk contact? Bel ons dan op 088 - 278 00 00. We beantwoorden graag al jouw vragen!

Aanmelden

Ben je nog geen twaalf weken zwanger? Dan kun jij net als duizenden andere zwangere vrouwen jouw urine doneren aan Moeders voor Moeders. Beantwoord onderstaande vraag met ‘ja’ en vul hierna de rest van het aanmeldformulier in.