Wij zijn per 1 februari 2025 op zoek naar een informatrice woonachtig in Leiden, Katwijk, Noordwijk of Sassenheim. Interesse? Check snel de vacature!

Duurzaamheid bij Moeders voor Moeders

Moeders voor Moeders – onderdeel van het farmaceutische bedrijf Aspen Oss – is ervan overtuigd dat we de verantwoordelijkheid hebben om zoveel mogelijk te doen en te investeren in een betere en gezonde wereld voor de huidige en komende generaties. Daarom zijn we bij Aspen Oss/Moeders voor Moeders al lange tijd, op verschillende vlakken, bezig om te werken aan duurzaamheid en het milieu.

Duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties

Naast de vele milieu-, veiligheids- en gezondheidsprogramma’s, hebben we besloten om ons aan te sluiten bij de ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, ook wel de Sustainable Development Goals (SDG’s). Deze SDG’s staan voor 17 duurzame ontwikkelingsdoelen die wereldwijd een eind moeten maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. Wij steunen alle 17 doelen, maar hebben er 4 specifiek in onze strategie opgenomen, namelijk:

  • SDG 3: Goede gezondheid en welzijn. Deze SDG is opgesteld om goede gezondheid te verzekeren en welvaart te promoten voor alle leeftijden.
  • SDG 5: Gendergelijkheid. Deze SDG is opgesteld om gelijke rechten tussen mannen en vrouwen wereldwijd te waarborgen.
  • SDG 12: Verantwoorde productie & consumptie. Deze SDG is door 81 internationale ‘Global 500’ ondernemingen als één van de belangrijkste SDG gekozen.
  • SDG 13: Klimaatactie. Deze SDG is opgesteld om klimaatverandering en haar impact te bestrijden.


Deze doelen hebben we opgenomen in onze strategie en worden steeds meer uitgedragen door onze medewerkers. Hierin zijn wij continu in ontwikkeling.
De hoofddoelstelling van Moeders voor Moeders is het bevorderen van de gezondheid van jonge stellen en hen helpen bij het vervullen van hun kinderwens. Dit sluit dan ook volkomen aan bij SDG 3.

Productieproces in Boxtel

Alle urine die Moeders voor Moeder inzamelt wordt naar de Aspen fabriek in Boxtel gebracht. Hier wordt het hCG hormoon uit de urine gehaald en verwerkt tot bruikbare grondstof voor vruchtbaarheidsmedicijnen. Het productieproces voldoet volledig aan het bedrijfsbeleid van een ‘veilige- en gezonde werkplek’ en het ‘beschermen van het milieu’. Ons zorgsysteem waarborgt ook beheersing van de emissie en externe veiligheid. Wij zorgen ervoor dat dit proces aan alle eisen voldoet. En dat wordt met regelmatige inspecties vanuit overheden en klanten bevestigd.

Voor de urine inzameling werken wij samen met een transport partner die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan en waar de focus ligt op zuinig rijden en papierloos leveren en ophalen (Zes beloftes – AMP Groep).

Ook rondom het productieproces nemen wij de nodige maatregelen. Zo hergebruiken we de kratten en flessen die gebruikt worden voor de urine inzameling. Bovendien wordt het hCG hormoon uit een afvalproduct (urine) gehaald, wat toch wel ons mooiste voorbeeld van duurzaamheid is.

De overgebleven urine zonder het hCG hormoon, werd tot voor kort volledig opgevangen en verwerkt tot mest. Helaas is de verwerker ermee gestopt en zijn wij op zoek naar alternatieven voor het hergebruiken van deze resturine. Tot die tijd wordt deze urine door een externe biologische zuivering verwerkt.

Tijdens het productieproces wordt het hCG hormoon gewonnen door deze te extraheren. Hiervoor maken wij gebruik van ethanol. Deze ethanol wordt na het proces teruggewonnen en hergebruikt door andere externe gebruikers.

Op het gebied van energie maken wij bewust de keuze om deze groen in te kopen. Dat betekent dat wij in de fabriek in Boxtel gebruik maken van hernieuwbare elektriciteit.

Keurmerken/certificeringen

Aspen Oss beschikt over de onderstaande keurmerken/certificeringen:


Bovendien zorgen wij ervoor dat onze vergunningen altijd actueel zijn en wij leven deze ook na. Onze medewerkers denken mee hoe processen beter en efficiënter kunnen worden en werken mee aan verbeteringsprojecten binnen de gehele organisatie. Door alle inspanningen die er binnen Aspen Oss worden gedaan, is de milieubelasting de afgelopen decennia met 80% gedaald. Het is zelfs zo dat wij op bijna alle gebieden ver onder de wettelijke normen liggen. En we doen er alles aan om dit zo te behouden.