Wat is wel en juist niet goed voor je tijdens de zwangerschap?

Als je zwanger bent, is het extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Er groeit immers een nieuw leven in jou, waar je natuurlijk goed voor wilt zorgen. Sommige producten kun je tijdens de zwangerschap daarom beter laten staan. Van andere producten is het juist goed om deze extra binnen te krijgen. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje.

Roken & alcohol

Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je beter meteen stoppen met roken en het drinken van alcohol. Het beste is om al te stoppen als je zwanger probeert te worden. Sigaretten en alcohol kunnen een negatief effect hebben op je ongeboren kindje. De kans op een miskraam, vroeg- of doodgeboorte is groter en het kan invloed hebben op de groei van je kindje. Zelfs bij kleine hoeveelheden. Daarom is het beter om helemaal geen alcohol te drinken of te roken als je zwanger bent. Gebruik je medicijnen? Overleg dan met je huisarts wat je het beste kunt doen.

Wat kun je wel en niet eten?

De meningen over wat je wel en niet mag eten tijdens je zwangerschap lopen nogal eens uiteen. De één zegt dit, de ander zegt dat en elk jaar veranderen de adviezen ook weer. Hieronder hebben we de dingen die je wel en niet mag eten en drinken tijdens je zwangerschap op een rijtje gezet. Deze lijst wordt regelmatig gecheckt en herzien als er nieuwe adviezen zijn uitgebracht.

Wat je niet mag eten

Onderstaande producten zijn beter om te laten staan tijdens je zwangerschap:

  • Alcohol, ook niet een klein beetje.
  • Liever niet meer dan twee kopjes koffie of andere cafeïne houdende dranken per dag, zoals cola of energiedrankjes.
  • Maximaal vier porties sojadrink of -yoghurt per dag en daarnaast maximaal twee keer in de week andere sojaproducten. In soja zitten namelijk stoffen die bij een te hoge dosering invloed kunnen hebben op de ontwikkeling van de geslachtsorganen van je kindje.
  • Zoethoutthee of kruidenthee, zoals anijs, venkel of basilicum. Wil je precies weten welke thee wel of niet verstandig is om te drinken? Raadpleeg dan de Gezondheidsraad.
  • Kaas gemaakt van rauwe melk, of niet-gepasteuriseerde kaas. Op de verpakking staat dan ‘au lait cru’.
  • Rauwe of zachtgekookte eieren en producten waar rauwe eieren in verwerkt zijn. Denk aan crème brûlée en zelfgemaakte tiramisu en mayonaise.
  • Rauw vlees zoals biefstuk, rosbief, carpaccio en tartaar. Goed verhit zijn deze producten wel toegestaan.
  • Rauwe of gedroogde vleeswaren zoals filet americain, rauwe ham, parmaham, ossenworst, theeworst, boerenmetworst, chorizo, salami, cervelaat, droge worst, leverworst/-pastei en paté.
  • Rauwe vis, rauwe schaal- of schelpdieren, zoals sushi/sashimi, voorverpakte gerookte vis (gerookte zalm, makreel, paling), oesters en haring.
  • Leverproducten. Hierin zit veel vitamine A en te veel van deze vitamine kan schadelijk zijn voor je ongeboren kindje.
  • Producten die bij verhitting te donker zijn geworden.

Wat je wel mag eten

Naast dat je sommige producten beter kunt laten staan, is het van bepaalde vitaminen en mineralen juist goed om er wat extra van binnen te krijgen.

Zo speelt foliumzuur (vitamine B11) een belangrijke rol bij de vroege ontwikkeling van je ongeboren kindje en verkleint het de kans op aangeboren afwijkingen. Daarnaast draagt foliumzuur bij aan de vorming van de rode bloedcellen en de placenta (moederkoek). Omdat het voor zwangere vrouwen bijna niet mogelijk is de gewenste hoeveelheid foliumzuur via voeding binnen te krijgen, is het advies van de Gezondheidsraad om een supplement met foliumzuur te gebruiken vanaf vier weken vóór tot acht weken na de bevruchting. Naast foliumzuur is ook vitamine D extra belangrijk tijdens de zwangerschap. Vitamine D draagt namelijk bij aan de botaanmaak van je kindje.

Om voldoende van deze vitaminen binnen te krijgen, kun je kiezen voor een multivitamine zoals Compleet Zwanger van Davitamon. Deze bevat een combinatie van vitaminen en mineralen, met onder andere de door de Gezondheidsraad aanbevolen 400 microgram extra foliumzuur en 10 microgram extra vitamine D.

Verder is het goed om de volgende producten regelmatig te eten en te drinken:

  • 2 x per week vette, niet-rauwe vis
  • elke dag 400 ml zuivelproducten
  • groente
  • fruit
  • volkoren producten
  • minimaal 1 x per week peulvruchten, zoals bruine, witte en zwarte bonen, kapucijners, limabonen, linzen, kikkererwten, spliterwten en kidneybonen
  • ongezouten noten
  • ei
  • 1,5 liter vocht per dag. Het liefst water, maar thee zonder suiker of koffie zonder cafeïne mag ook