Bij de één lukt zwanger worden verrassend snel, bij de ander duurt het wat langer. Dit heb je nooit helemaal zelf in de hand. Wel zijn er een aantal adviezen en tips die mogelijk kunnen helpen bij het vervullen van je kinderwens.
Een gezonde leefstijl is natuurlijk altijd goed. Als je zwanger wilt worden, is dit nog nét wat belangrijker. Goede voeding, regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap en het vermijden van schadelijke stoffen zoals alcohol en tabak verbeteren niet alleen je algehele gezondheid, maar verhogen ook je vruchtbaarheid. Dit zorgt voor een betere kans op conceptie en draagt later bij aan een gezonde zwangerschap en ontwikkeling van de baby.
Tip 2 sluit grotendeels aan bij tip 1, want in een echt gezonde leefstijl komen alcohol en roken niet voor. Toch is het belangrijk om dit nog even apart te benoemen. Alcohol en roken kunnen namelijk jouw vruchtbaarheid en die van je partner sterk verminderen.
Wanneer je ongeveer weet wanneer je vruchtbaar bent en jij en je partner op die dagen seks hebben, is de kans natuurlijk groter dat je zwanger raakt. Een ovulatietest voorspelt vrij nauwkeurig je ovulatie. Zo weet je wanneer jouw meest vruchtbare dagen zijn. Meer over je vruchtbare periode lees je hier.
Ook dit sluit aan bij een gezonde leefstijl. Voldoende lichaamsbeweging kan de vruchtbaarheid bevorderen. Pak dus wat vaker de fiets in plaats van de auto of loop tussendoor een lekker ommetje.
Natuurlijk moeten jullie tijdens de seks kiezen voor het standje dat jullie het fijnst vinden. Maar als je zwanger wilt worden zijn bepaalde standjes aan te raden. Het zaad moet namelijk in je baarmoeder terechtkomen. Bij de missionarishouding of doggy-style is de kans hierop het grootst. Na de seks kun je het beste nog even blijven liggen met je benen of bekken omhoog, om ervoor te zorgen dat het zaad de goede kant op gaat. Al is het volgens onderzoek uit 2016 een mythe dat dit de kans om zwanger te worden vergroot.
Wanneer je een gezonde leefstijl aanhoudt, zul je al veel vitaminen binnenkrijgen. Als je zwanger wilt worden is het goed om dit nog aan te vullen met supplementen, zoals foliumzuur, een vorm van vitamine B9.
Foliumzuur helpt bij de gezonde ontwikkeling van je baby. Het vermindert de kans op ernstige afwijkingen aan de ruggengraat en hersenen, die in de eerste weken van de zwangerschap kunnen ontstaan. Daarnaast speelt foliumzuur een rol bij de groei en ontwikkeling van cellen en bij de aanmaak van bloed, wat essentieel is voor zowel jou als de baby. Daarom wordt aangeraden dat je vanaf een maand voor de (geplande) zwangerschap foliumzuur begint te nemen tot en met de eerste drie maanden van je zwangerschap.
Stress beïnvloedt je lichaam op veel manieren, waaronder je hormonen die belangrijk zijn voor het zwanger worden. Veel stress kan ervoor zorgen dat je menstruatie onregelmatig wordt of dat je zelfs helemaal niet ovuleert. Ook kan stress ervoor zorgen dat je minder zin hebt in seks of je minder goed voelt, wat ook de kans op zwangerschap kleiner maakt.
Stress voorkomen is makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker wanneer het maar niet wil lukken om zwanger te worden, terwijl je dit zo graag wilt. Zorg voor een gezonde levensstijl door goed te eten, genoeg te slapen en regelmatig te bewegen. Probeer ook ontspanningsoefeningen zoals yoga, meditatie of ademhalingsoefeningen om rustig te blijven. Praat met je partner, vrienden of familie over je gevoelens, zodat je je gesteund voelt. Wees geduldig en heb realistische verwachtingen, want zwanger worden kan tijd kosten.
Als je veel stress hebt, kan het ook helpen om met een counselor of therapeut te praten. Daarnaast is het belangrijk om tijd te maken voor leuke en ontspannende activiteiten, zodat je even aan iets anders kunt denken. Bijvoorbeeld een filmpje kijken of een heerlijk warm bad nemen. En misschien wel de belangrijkste tip: blijf positief en houd moed dat het gaat lukken!