Wij zoeken enthousiaste informatrices om ons team te komen versterken. Bekijk hier de vacatures

Zwanger worden, wat als het niet lukt?

Lukt het maar niet om zwanger te worden? Na de zoveelste negatieve test is het begrijpelijk dat je het even niet meer ziet zitten. Want waarom lukt het niet? Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende mogelijkheden om de natuur een handje te helpen.

Proberen om zwanger te worden

Om zwanger te worden heeft de vrouw een eisprong (ovulatie) nodig en is het belangrijk dat dekwaliteit van het zaad van de man goed is. Wist je dat je met een ovulatietest kunt nagaan wanneer je het meest vruchtbaar bent? Dit kan helpen om eerder zwanger te worden.

Wanneer zoek je hulp?

Het wordt aangeraden om het eerst een jaar te proberen. Ben je na een jaar nog niet zwanger? Dan kun je naar je huisarts gaan. Deze kan alvast enkele tests doen en je adviseren om te testen of je een eisprong hebt. Ook kan de huisarts een soa-test doen, kijken of de baarmoedermond toegankelijk is voor zaadcellen en of de baarmoederholte er goed uitziet.

De huisarts kan op basis van deze eerste onderzoeken voorzichtig inschatten hoe groot de kans is op een zwangerschap. Is deze kleiner dan drie op de tien? Dan zal de huisarts je doorverwijzen naar een gynaecoloog voor vervolgonderzoek en verdere hulp.

Vruchtbaarheid vergroten

Naarmate je ouder wordt, neemt de vruchtbaarheid bij vrouwen af. Tot je 35e heb je als gezonde vrouw nog steeds 55 tot 75 procent kans om binnen een jaar zwanger te worden. Rond je 38e begint dit snel af te nemen. Om de kans op een zwangerschap zo groot mogelijk te houden, is het dus verstandig om in je twintiger, begin dertiger jaren proberen zwanger te worden. Daarnaast kan een gezonde levensstijl de vruchtbaarheid verhogen. Roken, alcohol en drugs horen hier dus niet bij. Zorg dat je voldoende groenten en vitaminen binnenkrijgt en dat je regelmatig beweegt.

Wanneer het niet lukt om zwanger te worden, is de kans groot dat je wat stress ervaart. Stress kan juist een reden zijn waardoor een eisprong of cyclus uitblijft. Probeer iets ontspannends te doen. Dat kan meditatie zijn, een lekkere work-out of het kijken van een heerlijk filmpje op de bank. Het maakt niet uit wat het is, zolang het jou maar helpt om je zorgen even opzij te zetten.

Zaadkwaliteit verbeteren

Naast jouw vruchtbaarheid is die van je partner minstens zo belangrijk. Al het bovenstaande geldt dus ook voor hem. Zo heeft onder andere roken een negatieve invloed op de zaadkwaliteit. Het kan het aantal goede zaadcellen en de kwaliteit ervan aantasten. Ook alcohol, drugs en extreme warmte, zoals in de sauna of een heet bad, verslechteren de kwaliteit van het zaad.

Daarnaast is het belangrijk om als man regelmatig een zaadlozing te hebben. De kwaliteit van het zaad gaat namelijk achteruit als het meer dan vijf dagen geleden is dat er een zaadlozing is geweest. Maar, meer dan één zaadlozing per dag is ook weer niet goed. Zaadcellen zijn het gezondst wanneer er om de twee à drie dagen een zaadlozing is.

Een voordeel is dat de zaadcellen om de drie maanden een soort ‘reset’ hebben. Wanneer alle slechte invloeden uit het lichaam zijn verdwenen, worden er weer goede zaadcellen aangemaakt. Mochten jullie willen gaan proberen om zwanger te worden, dan is het verstandig dat de man zo’n drie maanden van tevoren op eerdergenoemde punten let om de zaadkwaliteit te optimaliseren.

Vruchtbaarheidsbehandelingen

Hebben jullie alle eerdergenoemde tips geprobeerd, maar wil het helaas nog niet lukken? Dan komen jullie wellicht in aanmerking voor een vruchtbaarheidsbehandeling. In ons artikel over vruchtbaarheidsbehandelingen leggen we de mogelijkheden en verschillen uitgebreid uit.

Het Kinderwenscafé

Wil je op een ongedwongen manier in contact komen met andere mensen die moeite hebben met zwanger worden? Via het Kinderwenscafé kun je terecht als je te maken hebt met een onvervulde kinderwens of in een vruchtbaarheidstraject zit (of start). De cafés worden in verschillende regio’s in Nederland gehouden.